Uriel Bertran és el Secretari General de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i diputat de la formació al Parlament de Catalunya, abans havia estat diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El pal de paller del programa electoral de SI és la promulgació de la Llei de la Independència per part del Parlament. Ja han presentat la Llei i el proper dimecres el Parlament debatrà les esmenes a la totalitat.
CiU diu que el més intel·ligent que pot fer SI és retirar la Llei de la Independència, què en pensa?
Què teniu preparat per recolzar la llei?
A partir de dilluns comencem una acampada al Parc de la Ciutadella i dimecres hi ha una concentració de milers de persones davant del Parlament. A veure què fa CiU.
Quina posició creus que adoptarà CiU?
La Llei de la Independència té possibilitats de tirar endavant. CiU es pot veure forçada a votar en contra de les esmenes a la totalitat i sumar-se a SI i ERC en el suport a la Llei. Ja veurem què passa, ho intentarem i hi posarem molta força i energia.
I si arribem a ser independents quin projecte de país té Solidaritat?
Nosaltres no tenim un model definit. SI és un bloc per declarar la independència perquè això farà que el nostre país vagi millor. El model de país que volem tenir un cop independents és un debat polític a fer entre tots els partits un cop s’hagi assolit la independència. Ara la independència s’ha de plantejar de forma més general per aconseguir que no marxin els diners de l’expoli fiscal i un cop aconseguit debatre quin model de país volem.
Des d’ERC opinen que per aconseguir la independència primer s’han de tenir unes estructures d’estat, com les vegueries, i no pas un model d’”independència express”.
Esquerra ha demostrat que aquest camí ha fracassat. Intentar anar pas a pas cap a la independència és impossible dins l’Estat espanyol. Si tu intentes fer algun pas cap a la independència Espanya t’ho impedeix. Amb aquesta estratègia s'ha de negociar amb l’Estat espanyol, i aquest no vol que Catalunya s’independitzi. Per això no hi ha vegueries, per exemple, perquè l’Estat no vol la independència de Catalunya. Com no veurem el corredor del Mediterrani ferroviari o un nou model de finançament. Espanya mai deixarà fer el primer passet cap a l’Estat català, i jo ja els ho he dit molts cops als d’ERC però no em fan cas. Optem per una altra via.
Llavors què proposeu?
Nosaltres ens fixem en la legalitat internacional que diu que si la independència es proclama des del Parlament la comunitat internacional et reconeix l’estatus. Un cop siguem independents ja farem les estructures d’estat necessàries.
La irrupció de SI ha empès CiU cap a l’independentisme per no perdre espai electoral?
Indubtablement. Per exemple, fa dues setmanes CiU va votar a favor d’una declaració nostra on es recollia que el Parlament de Catalunya és on rau la sobirania nacional de Catalunya. Això no ho havia votat mai CiU. Per primer cop es reconeix aquest fet i es va declarar el dret a l’autodeterminació. Ara amb la Llei de la Independència estan incòmodes perquè la seva gent està a favor.
Però alguns dels seus dirigents, com el President Mas, han fet passos endavant votant a la consulta popular.
Si han votat a la consulta per què no voten per allò que els paguem els ciutadans? És a dir, per dir sí a la independència al Parlament. Votar a la consulta és un gest però on s’han d’expressar és al Parlament que és on es decideixen les coses.
I què en pensa de la conversió de Jordi Pujol a l’independentisme?
Perfecte. Hem passat de l’”ara no toca” al “ara sí toca”. De fet el nostre eslogan electoral per a les municipals juga amb això. Al cartell posa “encara no toca? – ara SI”.
Pel que fa la Llei de la Independència hi ha un punt que parla de la creació d’una Assemblea de Representants per declarar la independència de tots els Països Catalans, realment creus que hi ha una realitat nacional més enllà de Catalunya?
Sí, però no té expressió institucional. Nosaltres plantegem una Assemblea de Representants dels Països Catalans formada per regidors, alcaldes i diputats per estendre la declaració d’independència arreu dels Països Catalans. Ho plantegem en dues etapes. Si Catalunya aconsegueix la independència treballarem en l’Assemblea per estendre-la a la resta dels Països Catalans, però sense imposar res. És cada parlament qui té la decisió.
Però si és difícil declarar la independència a Catalunya, al País Valencià es pot considerar impossible.
És molt difícil. Ara pot semblar utòpic però els temps canvien. Qui et diu que el règim del PP no s’esfondrarà per la corrupció o la crisi econòmica? Ja veurem l’evolució. Si nosaltres creiem en el projecte independentista hem de tenir-lo a punt per si en algun moment el poble vol prendre aquest camí.
Entrevista realitzada conjuntament per Montse Auguets, Daniel Fernández, Patricia Jiménez i Albert Sánchez.
No comments:
Post a Comment