Thursday, 22 September 2011

Dificultats

Problemes tècnics per començar. No és una cosa gens estranya a l’Aula Magna, però aquest cop sembla que apareixen amb una certa ironia. Problemes tècnics que fan d’avantsala dels problemes logístics i periodístics, els quals són l’objecte de la conferència. Una conferència que Miguel Ángel Escobar vol convertir des d’un principi en un joc participatiu. El professor de periodisme de la UAB i alhora secretari de comunicació i portaveu de la UGT de Catalunya vol que aquest sigui un exercici col·laboratiu, tot i les dificultats que de la sala se’n deriven.

Problemes, sobre aquests parla i intenta guiar els seus alumnes. I l’excusa per parlar-ne és ben coneguda per tot el públic: el 15M. Moviment social que va iniciar-se el maig d’aquest any després d’una manifestació convocada exclusivament per xarxes socials per una plataforma totalment desconeguda pel gruix de la població anomenada Democràcia Real Ja.

No és que el 15M sigui un problema per la societat, sinó que és un problema pel periodista que l’ha de cobrir pel seu mitjà. “No està organitzat ni articulat de la forma amb què els periodistes estem acostumats a parlar. Si fos una manifestació de CC.OO. seria molt més fàcil apropar-se a la capçalera i preguntar al secretari general”. Però allò no era una manifestació normal, el periodista no sabia a què enfrontar-se, amb qui parlar, a més a més, allò del “no ens representen” limita molt més la possibilitat de trobar interlocutors.

Pel periodista sorgeixen molts interrogants. “Amb qui parlo?”. Ell aconsella que mai amb aquell que sembli més protagonista, sinó que el periodista s’ha d’infiltrar entre el moviment per comprendre’l i no caure en afanys de protagonisme. Però aquest no va ser el principal escull, sinó que ho va ser “el soroll mediàtic”.

“Els propis mitjans de comunicació van ser els responsables de fer sortir a parlar a polítics i sindicalistes per tal d’explicar allò que ells no comprenien”. Això va ser el soroll mediàtic segons Escobar, allò que no permetia als professionals apropar-se a la realitat ja que els mateixos comunicadors estaven creant-ne una altra, paral·lela, i amb uns protagonistes que estaven igual de perduts.

“Fugiu de l’espectacularització, observeu, infiltreu-vos i teniu en compte que la vostra pròpia experiència pot servir per interpretar bé les coses”. Aquests són alguns dels trucs que durant uns tres quarts d’hora Miguel Ángel Escobar ha intentat transmetre als seus alumnes, i tot per intentar ajudar-los a superar els seus problemes a l’hora d’exercir la professió. Tot es tracta de superar els problemes.

No comments:

Post a Comment