Tuesday 27 September 2011

“Els governs no tenen res a fer; Goldman Sachs governa el món”

Aquestes són algunes de les esfereïdores paraules que va dir Alessio Rastani, broker independent de la city de Londres, ahir en una entrevista en directe al canal BBC britànic. Dins d’aquests pocs minuts en què es confessa també assegura que “cada nit me’n vaig al llit somiant amb una recessió” i que “no m’importa si va bé l’economia, el que vull és guanyar diners”. També ha afirmat que els estalvis de milions de persones es troben en perill.



Probablement ja hi hagi molts que no ens hagin sorprès aquestes declaracions; molts sospitàvem que aquests eren els pensaments de molta d’aquesta gent que conforma “els mercats”. Com pitjor vagi la crisi més diners guanyen. No els importa realment la marxa de l’economia real. Però hi ha a qui aquestes paraules l’han agafat a pas canviat, i no estic parlant d’aquells que amb milers de reformes i desregulacions estan fent tot per satisfer les borses, sinó els periodistes.

És evident que cadascú pot valorar d’una manera o d’una altra aquestes paraules, però crec que depenent de la titulació que s’ha imposat a la notícia es poden intuir certes estratègies. Em refereixo, per ser més concrets, al tractament que se l’ha donat a la versió digital del diari Ara.

Polèmica entrevista de la BBC a unespeculador anglès: “Cada nit me'n vaig al llit somniant amb una altra recessió”

És aquesta una titulació que destaca el més important (i mireu que hi ha dades importants que poden ser destacades) o amaga una intenció de matar el missatger? És cert que des de molts sectors marcadament neoliberals l’únic que s’ha fet és la fal·làcia ad hominem , però seria més adequat que un mitjà no es quedés en les fulles i no veiés el bosc. Aquest home és molt probablement detestable, però en aquest moment ens han d’interessar les seves confessions. I  utilitzo els titulars d’altres publicacions per evidenciar la potència del que va arribar a dir:

"En un año millones de personas perderán sus ahorros" > Público

Alessio Rastani: "GoldmanSachs gobierna el mundo" > La Vanguardia

No pots informar només sobre les polèmiques declaracions sinó indagar si aquestes greus acusacions són certes o no, això hauria de ser la marca del bon periodisme, que sembla cada cop una especialitat més utòpica.

I, a part de les reflexions professional, no creieu que tot el que ha dit és prou heavy perquè pensem sobre quin paper té cadascú en els poders que permeten que tot això passi? Ho tindrem en compte per denunciar aquells que estan totalment venuts a la banca?



Informació actualitzada sobre el tema:
http://egarenc.blogspot.com/2011/09/avui-el-diari-britanic-telegraph.html 

2 comments:

  1. Totalment d'acord Albert.
    Es podria pensar que l'entrevista amb aquest home ha estat pactada. Jo no ho crec. Si més no, farà que s'hi pensi, almenys durant uns dies, unes hores... Després ens n'oblidarem. Aquest és el problema. Que ells mentrestant s'engreixen.

    Helena.

    ReplyDelete
  2. I s'engreixen molt mentre ens aprimen a la resta

    ReplyDelete