Sunday, 11 December 2011

Merkel i Sarkozy imposen les decisions d’Europa


Esprint final per salvar l’Eurozona

Els mandataris alemany i francès marquen el ritme i el Regne Unit, al final, s’aparta de la integració europea

Aquesta ha estat una setmana clau per l’estabilitat financera i econòmica de la Unió Europea (UE), però sobretot del club dels 17 països que encunyen l’euro. Davant de les amenaces i inestabilitats provocades pels mercats financers, els caps d’estat i de govern d’Europa s’han reunit el passat dia 9 de desembre per posar els fonaments del futur. Han estat dies convulsos marcats per les declaracions i reunions entre els diferents actors.
Dijous 1 de desembre el president francès, Sarkozy va parlar, molt solemnement a la ciutat francesa de Toulon de “refundar la Unió Europea”. Es tracta d’una pràctica habitual que els líders dels països europeus actuïn en solitari i menystenint les institucions europees, ja que en la seva creació ja les van buidar de les competències necessàries per superar aquesta crisi.

El dia següent l’antic president de la Comissió Europea, que és l’òrgan de govern de la UE, Jacques Delors, va denunciar que l’Eurozona (nom comú amb què es coneixen els 17 països que utilitzen l’euro) havia estat “defectuosa des de la seva creació”. Es tracta d’unes declaracions de certa volada ja que Delors va ser un dels artífexs de la creació de la moneda única.
Diumenge 4, el govern italià, dirigit pel tecnòcrata imposat per Angela Merkel, canceller alemanya, i Sarkozy, va anunciar un pla de retallades brutal per tal de fer front a les exigències d’austeritat que Europa reclama. En ell s’abaixen les pensions i s’apugen els impostos indirectes. Es tracta d’una fórmula de dretes, i que s’ha imposat a tota Europa ja que els partits neoliberals governen a 24 països dels 27 totals.
Ara bé, el dia més rellevant en aquesta cursa a esprint per salvar l’euro va ser dilluns 5. En ell, Merkel i Sarkozy, coneguts com a Merkozy per decidir ells dos sols els futur de tota la Unió Europea sense consultar amb ningú, es van trobar en una cimera bilateral i van acordar imposar sancions automàtiques a qui no complís amb els objectius de dèficit i van posar sobre la taula la possibilitat de pactar un nou Tractat que harmonitzés la nova fase de la UE.
Merkel i Sarkozy sempre exhibeixen entesa en públic. / Font: globalpost.com
Després de la reunió dels dos líders més influents a Europa, cap dels esdeveniments ha agafat tanta rellevància. Ni la convenció del Partit Popular Europeu, el qual aglutina a la gran majoria de caps de govern europeus en l’actualitat, no ha marcat cap full de ruta propi, sinó que ha servit per escenificar que tots estan d’acord amb el que l’alemanya i el francès han pactat. Ara bé, un únic retret s’ha escoltat a l’auditori, i és que la reforma de la UE pugui deixar països en un segon pla. És a dir, no aconseguir pactar la reforma dels tractats europeus i haver d’establir un nucli de països amb normes comunes dins de la pròpia UE.
Finalment, a la cimera amb tots els estats membres, es va acabar acceptant els acords imposats per Alemanya i França, com era de preveure, i va suposar un punt i a part amb les relacions amb el Regne Unit. Aquest país membre del club europeu, però que sempre ha estat molt escèptic, i ara està en mans d’un Partit Conservador marcadament contrari a la integració europea, no signarà els acords.
Cameron explicant per què decideix salvar els interessos
de la City de Londres. / Font: LaInformacion.com

Així, es posen de manifest les temors que els populars europeus van escenificar, ja que el Primer Ministre britànic, David Cameron, no ha acceptat en cap moment que Europa pugui regular els moviments financers que s’hi fan a Londres. Uns moviments que en gran part són especulatius i són un dels culpables de l’esclat de la crisi. Això ha obert crítiques i foc creuat al govern britànic, ja que es tracta d'una coalició entre conservadors (euroescèptics) i liberal-demòcrates (europeistes).


No comments:

Post a Comment