Tuesday 20 December 2011

3r de Batxillerat


Ahir Mariano Rajoy va incloure l’educació al seu discurs d’investidura. A priori això és bo ja que el nostre sistema no dóna els resultats que ens agradaria que donés. Ara bé, en aquests temps que corre hagués estat el més comú escoltar-lo parlar d’educació per anunciar retallades; però no va ser només així.
Alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Rajoy va proposar una reforma molt concreta en l’educació secundària, va proposar “aplicar un batxillerat de 3 anys”. La proposta s’emmarca en una intenció genèrica d’elevar el nivell cultural mitjà del país. Jo, que vaig acabar batxillerat fa tot just un any i mig, em crec legitimat per apuntar una sèrie de consideracions sobre aquesta reforma.

Allargar els estudis de batxillerat 1 anys més, amb el mateix esquema que el batxillerat actual (és a dir, amb la meitat d’assignatures específiques i l’altra meitat de comunes –català, castellà, anglès, història i filosofia- ) és un error. No som pocs els estudiants que acabem el batxillerat amb unes ganes enormes de poder passar definitivament als estudis universitaris, que només són de la nostra especialitat i són els que ens motiven més. Si es tracta d’allargar l’agonia de l’estudiant a l’institut, m’hi posiciono fermament en contra.

D’altra banda, si l’excusa és elevar el nivell mitjà de coneixement a tot l’estat també ho pot portar a terme a través de reformes estructurals de la formació de professors i dels continguts que es donen a tota l’educació secundària. A més a més, si volgués elevar el nivell mitjà de tots els ciutadans, aquest increment d’un any és lògic fer-ho a l’educació obligatòria i no en la post-obligatòria. Ja sé que això comportaria molts problemes perquè encara obligaries a estar-se a les aules un any més a aquells que només molesten, però amb aules reduïdes això perd importància.

Ara bé, sí que se m’ocorre una opció d’implantació d’un tercer any de batxillerat que pot ser molt útil i engrescador pels estudiants. Es tracta d’un any de preuniversitat. No són pocs els estudiants que arriben a la universitat i troben grans dificultat per encarar les exigències d’aquest nivell educatiu, així que preparar un any específicament els estudiants pot ajudar a incrementar el nivell que s’imparteixi a les facultats i suavitzar el traspàs de l’institut a la universitat.

En aquest anys preuniversitari (no vull dir-li 3r de batxillerat perquè això suposa el mateix esquema d’estudis), s’haurien de dividir els estudiants per branques de coneixement definides pel grau que vulguin cursar posteriorment i donar una molt bona base únicament de les matèries bàsiques a la universitat. Fins i tot podria ser positiu ja estar inscrit a la carrera que es vol fer per poder fer el curs preuniversitari.

És a dir, tots els estudiants d’enginyeries podrien fer un any en profunditat i exclusivitat de matèries com matemàtiques, física o química. Els de lletres podrien fer idiomes amb profusió i anar ben preparats a la universitat a adquirir coneixement avançat, no haver d’ensenyar coneixement base.

No sé per quin camí vol el PP fer la reforma, però espero que la faci des d’un mínim de consens amb altres forces polítiques ja que tocar l’educació per decret amb una majoria absoluta no em fa bona espina.

1 comment:

  1. Doncs estic totalment a favor de la proposta que poses, ja que molts estudiants que actualment cursem enginyeries o altres graus més tècnics o científics, tenim certes llagunes de coneixements bàsics. Sobretot en materies de matemàtiques o física/química, que podrien perfectament impartir-se 1 o dues hores més a la setmana en batxillerat.

    ReplyDelete