Tuesday, 16 September 2014

L'epic win de Salmond

David Cameron, primer ministre britànic, no podia amagar el seu somriure quan va acordar amb Alex Salmond, primer ministre escocès, els termes del referèndum per la independència d'Escòcia. Tot semblava indicar que el conservador anglès havia guanyat la partida; una sola pregunta referint-se exclusivament sobre la independència. Salmond havia proposat fer dues preguntes, una sobre la devolution max (aprofundir en l'autonomia de la nació escocesa) i una sobre la secessió, per tal d'assegurar-se la jugada. Si no aconseguia la independència, almenys era molt probable aconseguir una major i millor autonomia, però Cameron va imposar la seva tesi: només es pregunta sobre la independència, la qual rebutgen la gran majoria d'escocesos (segons les enquestes d'aleshores) i els nacionalistes hauran de tornar cap a casa amb la cua entre les cames.

Ara bé, a mesura que ha anat avançant el temps i el referèndum escocès s'ha anat acostant, sembla que ha estat l'escocès qui ha passat la mà per la cara a l'anglès. Amb unes enquestes que pronostiquen un resultat frec a frec, el govern central i l'stablishment de Westminster (no l'abadia, sinó el rovell de l'ou de la política britànica) ha hagut de treure l'artilleria pesada per intentar que no marxin els escocesos. Avui els líders dels tres partits històrics britànics (ja no m'atreveixo a anomenar principal als Liberal-Demòcrates, clarament superats en intenció de vot pel UKIP) han hagut de sortir al pas i prometre la transferència de noves competències a les autoritats escoceses; és a dir, han hagut de prometre la devolution max a corre cuita perquè estan realment espantats de perdre el referèndum de dijous.

La victòria de l'unionisme cada vegada està més en entredit / YouGov.com
Tot això deixa un escenari d'epic win (no com el win-win d'Artur Mas) per a Alex Salmond. Si guanya el referèndum, haurà aconseguit el seu objectiu, si no, haurà aconseguit blindar i ampliar les competències d'Escòcia, que mai està malament per a un governant nacionalista. Ara mateix m'imagino que s'ho deu estar passant d'allò més bé.No comments:

Post a Comment