Wednesday 2 February 2011

Mas de Xaxàs: ‘Ningú no s’imaginava que la revolució pogués anar tan ràpid’

L’enviat especial de La Vanguardia explica les seves vivències a Tunísia

El periodista exposa els punts clau de la revolta a més de fer un repàs a la tasca de l’enviat especial


Xavier Mas de Xaxàs, periodista de La Vanguardia i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació (FCC) de la Universitat Autònoma de Barcelona, va explicar dilluns passat als seus estudiants de periodisme com es va desenvolupar la seva tasca a Tunísia. Mas de Xaxàs va destacar la celeritat amb què es van succeir els esdeveniments i la importància que Internet i les xarxes socials van tenir en el procés revolucionari.
Tunisians al carrer durant les revoltes


Per al periodista de La Vanguardia dos factors clau per entendre la revolta són la molt bona qualitat educativa a Tunísia i l’ampli accés a Internet (d’un 30% de la població) que van afavorir l’organització ciutadana mitjançant Facebook. La xarxa social no va ser censurada pel règim “perquè la mateixa família de Ben Ali [el dictador enderrocat] estava a Facebook”, segons Mas de Xaxàs.

El professor de periodisme no creu però que aquest procés revolucionari s’estengui fàcilment als països veïns ja que “la societat no està organitzada i no hi ha Internet”. En canvi, José Manuel Pérez Tornero, director del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la FCC, va plantejar la possibilitat que la revolució de Tunísia obri una escletxa que faci caure “el mur invisible del món àrab”.

Pel que fa la seva tasca diària durant la revolució, Màs de Xaxàs ha explicat que va fer la seva tasca periodística basant-se en un portàtil amb connexió a Internet amb la intranet del seu diari i en un mòbil també connectat a la xarxa. Així, va poder enviar vídeos enregistrats pel mòbil a la seva redacció i seguir tot el procés a través de Twitter. Pàgina web que Plàcid García Planas, periodista de La Vanguardia i professor de periodisme de la FCC, considera que “és la millor [aportació] de les noves tecnologies [perquè] és un bon complement de les cròniques”.

Durant la xerrada, tant Mas de Xaxàs, com Plàcid García Planas i Teresa Carreras, excorresponsal de TVE a Brussel·les i professora de periodisme de la FCC, han comentat les tasques pròpies del periodista en un país estranger i la seva dinàmica de treball. Així, han destacat que de la mateixa manera que existeix una companyonia entre els diferents professionals destacats en un territori cadascú ha de mirar pel seu mitjà. D’aquesta manera, Mas de Xaxàs comenta que no va parlar amb els altres periodistes de la situació excepcional d’una llibreria fins que no va estar segur que el primer mitjà en publicar-ho era el seu. Garcia Planas va afegir que ha viscut casos en què un periodista dóna informació falsa a uns altres per tal que no els esclafin l’exclusiva. 

No comments:

Post a Comment