La Llei Sinde va impulsar la creació de la plataforma web que es va alimentant amb el descontent dels internautes
NoLesVotes.com és una plataforma web creada tot just després de l’aprovació de la Llei Sinde al Congrés dels Diputats que demana als ciutadans que no votin els tres partits que van votar a favor. Fan campanya en contra dels que ells anomenen partits grans, que són tres: PSOE, PP i CiU.
Un dels vídeos promocionals de la plataforma
Tot va començar amb l’oposició sonada a un apartat de la Llei d’Economia Sostenible també coneguda com a Llei Sinde. Des de llavors, un bon nombre d’internautes han continuat connectats per fer campanya en contra dels que van aprovar aquesta llei i s’han agrupat al voltant de #nolesvotes. Des de llavors la comunitat ha anat experimentant un fort creixement. En cosa de tres mesos ja tenen més de 28.000 adhesions a Facebook i el tema a Twitter està tot el dia amb constant activitat. La seva pàgina web ja té més de 400.000 visites i ells mateixos es pregunten si aquestes es transformaran definitivament en decisions a les urnes.
Però des de la protesta inicial per la Llei Sinde les seves reivindicacions han anat evolucionant amb l’actualitat. Tenen un missatge clar; els polítics sense els vots de la gent no són res. Així, en els últims dies un dels temes que més preocupa és la nova limitació de velocitat a 110 km/h a les autovies i autopistes de l’estat. Però també hi ha usuaris que critiquen fortament l’actual sistema polític i de partits de l’Estat espanyol. També hi caben crítiques contra el capitalisme i la globalització financera. Dins del moviment també trobem qui reclama l’existència d’una alternativa forta i de garanties al bipartidisme que impera.
Aquest heterogeni col·lectiu, que no demana el vot per cap partit sinó que només proclama que no es votin els tres partits grans, s’ha posat com a objectiu les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig. Seran capaços d’aconseguir el seu objectiu? No ho sabem. Però el que sí que està clar és que són una expressió més de les transformacions que Internet i les xarxes socials estan fent al món. Probablement no tingui unes conseqüències importants com han pogut tenir altres moviments a Tunísia o a Egipte però sí que marca un camí en què la societat civil pot prendre el protagonisme als partits polítics.
No comments:
Post a Comment