Monday 5 March 2012

Triangle de guerra, acció i traïció

Antiga Roma, guerra entre Cartago i Roma (el més similar a una guerra mundial al món antic europeu). El general més letal i efectiu dels africans, Aníbal Barca, al capdavant de l'expedició que busca acabar amb el seu major enemic. Per la banda romana, les deliberacions al Senat i la política entre diferents famílies fan que la resposta no sigui tan efectiva com ho hauria de ser. Aquest és el punt de partida i fil conductor de la novel·la històrica (primera entrega de la Trilogia de Escipión) de Santiago Posteguillo Africanus, el hijo del cónsul.


Mitjançant la narració calidoscòpica i a un intens ritme intern, Posteguillo aconsegueix capta tant el lector interessat en veure altres societats, aquells que li agraden les entranyes de la política i els que tenen set de guerra i acció. És a dir, una història completa molt ben narrada que segurament agradarà a molta gent.


Des del meu punt de vista només se m'han fet feixucs alguns capítols relacionats amb l'autor romà Tito Macio Plauto. Tota la resta del viatge a la Roma antiga ha estat apassionant. L'autor et presenta els personatges de forma molt completa i acabes afegint a la teva vida quotidiana les traïcions i les jugades que es fan entre ells. Tant el protagonista, Publio Cornelio Escipión, com Quinto Fabio Máximo, senador romà, i el general cartaginès, Aníbal Barca, creen un triangle d'acció que fa girar tota la novel·la de forma molt eficient.

Per mi la lectura d'Africanus ha estat tot un descobriment de la Roma clàssica però sóc conscient que es pot començar l'assalt del llibre (ja que és una novel·la històrica) des d'un altre punt de vista amb coneixements complets de què va passar. Si t'ho planteges com a una aventura del saber no trobaràs cap trava ja que l'autor ha pensat en això i acompanya el llibre amb un glossari exhaustiu de tot allò que necessitaràs, genealogia del protagonista i mapes de les diferents expedicions bèl·liques. Si, per altra banda, vols llegir el llibre sabent tot el que passarà probablement sigui igual d'apassionant i puguis donar-li una lectura més enllà del que un desconeixedor de la Roma antiga pot fer.

S'ha de dir que la història no conclou amb la finalització del primer llibre, sinó que Santiago Posteguillo et deixa amb la mel als llavis perquè t'endinsis en la segona entrega. A totes llums, una aventura, la de llegir el segon llibre, que emprendré tant aviat com pugui.

No comments:

Post a Comment