Thursday 1 March 2012

Desviar la mirada per no incomodar ningú

Després de les manifestacions universitàries d'ahir, avui els mitjans de comunicació escrita i audiovisual han passat a l'atac amb la intenció clara de desacreditar tot el que va passar. Des de les portades de la premsa de dretes, fins als temes de reflexió que han situat al centre de les tertúlies de tots els mitjans. Preguntar a "Els Matins" de TV3 "els aldarulls d'una minoria desvirtuen les reivindicacions dels universitaris?" és una manipulació anàloga a la tergiversació de la premsa conservadora.

Aquest tipus de crítica als mitjans de comunicació sembla, però, que no és nostre en exclusiu.

Centrar el debat del dia després de la vaga d'estudiants en els pocs (us ho diu algú que va estar ahir durant tota la manifestació) episodis de violència és desvirtuar les queixes de la comunitat universitària. Ni a la ràdio pública ni a la televisió pública catalanes hem pogut veure durant tot el dia d'avui algun anàlisi pausat i real de la situació de les universitats públiques. Si unes 60.000 persones van sortir ahir al carrer a protestar és per alguna cosa, és perquè hi ha un malestar provocat per la situació lamentable dels centres de coneixement.

No espero que aquestes reflexions arribin pels mitjans privats, i no els dono tal confiança perquè poques vegades ens han demostrat una actuació digna al marge dels seus interessos econòmics i polítics, però sí que desitjo veure anàlisis pausats i a fons en els mitjans pagats per tothom. I això, hores d'ara, sembla que no és el que estem veient a les televisions.

Ara mateix, per exemple, estic veient l'informatiu de la 1 de TVE. En aquest informatiu, tota la informació referent a la vaga i les manifestacions s'ha vist reduïda a declaracions d'uns i altres (algunes són penoses, com la d'Alberto Ruiz Gallardón) al voltant de les poques mostres de violència (que, a més a més, no tenen res a veure amb els universitaris). Cap ni una frase dedicada a l'anàlisi de la situació de la universitat.

Estem fotuts.

No comments:

Post a Comment