Wednesday 26 October 2011

10 aspectes que no t'han explicat del comportament polític dels catalans


Ahir va sortir publicat el baròmetre del Centre d'Estudis i Opinió de la Generalitat de Catalunya, en el qual es fa un repàs a la situació política i social de Catalunya. Els mitjans de comunicació ràpidament han publicat els resultats en la intenció de vot i la valoració dels líders polítics deixant a part altres aspectes molt interessants que ens aporta l'enquesta. S'ha de tenir en compte que el baròmetre té un marge d'error d'un 2,5%. Aquí intentaré desgranar algunes dades estadístiques que considero que són molt interessants.

1. La televisió es manté com a primera font d’informació política, seguida de la premsa, la ràdio, i Internet, el qual puja influeix en un 8% més de ciutadans que ara fa un any.

2. La insatisfacció amb la democràcia puja 10 punts en un any. Només un 29,7% dels catalans es considera satisfet o molt satisfet amb el seu funcionament.



3. El 80% considera que els polítics només actuen per benefici propi i tres de cada quatre creu que no tenen en compte el que pensa la gent.

4. Un 26% no es considera proper a cap partit. A CiU s’hi considera proper un 24,6% i al PSC un 15,4%.

5. Una tercera part dels catalans es considera d’esquerres, seguit per un 20% que se situa al centre-esquerra. De centre-dreta i dreta només es consideren un 15,6%.



6. El 65% creu insuficient l’autonomia catalana i només són majoria entre el PP i Ciutadans els contraris al concert econòmic.

7. El 35% dels catalans decidiran el sentit del seu vot el proper 20 de novembre per les propostes electorals i el 34% per la seva ideologia.

8. Dos terços dels catalans es manifestes poc o gens interessats en la precampanya electoral.

9. Les principals fugues de votants de cara al 20 de novembre són d’ERC i PSC cap a CiU. El PSC també perd votants que van al PP i a ICV, en menor grau. 
Els percentatges es refereixen al total de votants d'una opció política el 2008. Per exemple, el 17,6% dels que van votar ERC ara pensen votar CiU.



10. Els partits que mantenen més votants de 2008 són el PP (86%), CiU (79,5) i ICV (70,4).

Per buscar qualsevol altra dada interessant pots mirar el dossier de premsa (recull de dades absolutes) o la taula de dades (totes les taules i creuades).

No comments:

Post a Comment