Tuesday, 4 October 2011

Continuem tenint raons


Fa gairebé cinc mesos que van començar les mobilitzacions que coneixem com a 15M o moviment dels indignats. Ha passat molt de temps, però com està la situació ara? S’han de desactivar o continua havent-hi motius per sortir al carrer?



Prenc l’article que vaig escriure conjuntament amb Mireia Biel sobre les propostes inicials dels indignats per intentar trobar la resposta a les preguntes anteriors.

Llei electoral
Ni tenim nova llei electoral catalana ni a nivell estatal. El lapse de temps que ha passat ha estat molt breu per una modificació d’aquest caire però no sembla que tampoc hi hagi gaire intencions a portar-la a terme. El PSOE ha proposat una reforma de la llei electoral per instaurar un sistema semblant a l’alemany (doble tria: circumscripció i a nivell estatal) i de llistes desbloquejades. El PP no ha mogut un dit. És més que probable que no hi hagi cap passa més endavant.
Pel que fa a Catalunya continuen les converses per arribar a un acord, però no hi ha notícies des de fa mesos.

Preeminència del sistema financer al sistema polític
Aquí continuem igual o pitjor. Si al mes de maig ja intuíem les intencions de la banca i dels mercats financers de controlar l’estat, a finals d’agost Zapatero i Rajoy van pactar la reforma express de la Constitució, sense referèndum, que va consagrar el pagament del deute a la “prioritat absoluta”. Passant per sobre, així, dels serveis socials, dels ciutadans i de qualsevol altra necessitat.



A més a més, a nivell internacional, tant el Fons Monetari Internacional com el Banc Central Europeu, estan minvant la sobirania de molts estats per tal d’aplicar les seves mesures, les quals, no cal dir-ho, no ens estan traient de la crisi sinó que ens estan enfonsant en una altra recessió.

Desnonaments i habitatge
Aquest és un dels pocs aspectes en els quals s’ha avançat mínimament. Zapatero va apujar el salari mínim inembargable per intentar no escanyar més encara les persones que es troben en aquestes situacions.
Avui mateix, en l’àmbit català, saltava la notícia que el Govern d’Artur Mas intentarà ajudar les famílies desnonades a través de modificacions en el codi de consum. Però res més enllà. Si molts desnonaments s’han evitat ha estat gràcies a les mobilitzacions ciutadanes en favor pels afectats.



En molts altres sectors, tals com la sanitat o l’educació, les retallades s’estan notant cada dia més i per això no són gens alienes a l’actualitat les mobilitzacions constants de metges a Catalunya i de professors i estudiants a Madrid.



Amb aquesta retrospectiva, que cadascú pensi el que vulgui, però jo sóc del parer que encara estem pitjor del que estàvem i que tenim més motius per sortir al carrer i protestar.

Us animo a tots a sortir al carrer el proper dia 15 d’octubre a les 17h a la Plaça de Catalunya de Barcelona.

No comments:

Post a Comment