Friday 21 October 2011

Mèrits de Zapatero

IFrames

Empès per les bones notícies que ahir ens van arribar des d'Euskadi, he decidit redactar avui en positiu. Aquest era el programa de ràdio que vaig escoltar ahir en directe i que em va fer emocionar. Avui oblido totes les males empreses i males polítiques que s'han succeït aquests anys i intento dignificar la figura de José Luis Rodríguez Zapatero, el President del Govern Espanyol, i probablement una de les persones pitjors valorades en aquests moments per la ciutadania.

En les dues legislatures de Zapatero s'han fet moltes coses malament, sobretot en la segona, i que han cabrejat tant a dreta com a esquerra. Ara bé, avui vull parlar en positiu, com he dit més al principi, i intentar apuntar motius positius pels quals el de Lleó pot passar a la història; els seus mèrits.

Si per alguna cosa podem recordar Zapatero és pel seu impuls d'esquerra social que va impregnar la seva arribada al Govern. Així, dos dels quatre mèrits que proposo van per aquest camí i els altres dos han succeït aquesta mateixa setmana.


Matrimoni homosexual
Només un any després d'arribar a la presidència Zapatero complia una de les seves promeses de campanya i legalitzava el matrimoni homosexual i l'adopció. D'aquesta manera situava l'Estat espanyol al capdavant de la lluita dels drets LGTB i modernitzava la societat espanyola. Per primer cop, Espanya es podia vantar d'una legislació progressista davant d'Europa. Passos com aquests també han fet que la societat també s'hagi convertit en una de les més obertes del vell continent.



Llei de la dependència
Un altre dels capítols de drets i que el govern socialista va portar a terme només arribar és la Llei de la dependència. Al desembre de 2006 s'aprovava l'ampliació de l'Estat del Benestar i l'ajuda per part de l'Estat a les persones que no es poden valdre per elles mateixes. Tot i la falta d'aplicació per part de moltes autonomies i la posterior crisi econòmica que pràcticament ha fulminat la seva minsa implantació, l'impuls d'aquesta nova pota de l'Estat del Benestar va ser un mèrit socialdemòcrata molt important.

Final de la concepció radial d'Espanya
En aquesta probablement pugui haver friccions sobre si és un mèrit de Zapatero o no. Però el cas, és que ha estat durant el govern del PSOE quan s'ha aprovat, i fa tot just quatre dies, el trencament de la concepció radial de l'Estat en matèria d'infraestructures ferroviàries. Estic parlant del Corredor del Mediterrani, el qual ha trencat amb molts segles de concepció totalment centralista de l'Estat. Ara cal veure quines prioritats i aplicacions se'n fan.

Final d'ETA
Després de set anys i mig de presidència del govern Zapatero ha experimentat des d'una treva l'any 2006, el retorn als assassinats, i ara definitivament, el final de la banda terrorista. La seva aposta pel diàleg amb la banda durant la treva li van costar moltíssimes crítiques des de la dreta. Després, quan ETA va trencar el diàleg, va apostar fermament per la via policial amb Rubalcaba com a Ministre de l'Interior i aquest ha estat el seu èxit. Han sabut ofegar la banda terrorista fins a posar-la en un passadís sense sortida en el qual l'única sortida era el seu final.



Aquí us deixo el Catalunya Vespre on he escoltat en directe la notícia del final d'ETA


No comments:

Post a Comment